Dudak Damak Yarığına Bağlı Dil ve Konuşma Problemleri
Dudak Damak Yarığına Bağlı Dil ve Konuşma Problemleri
Dudak damak yarıkları, doğuştan gelen bir çeşit ağız ve yüz şekil bozukluğudur. Dudak ve/veya damak dokularının orta hattaki birleşmesinin duraksaması ile oluşur. Dudak damak yarıkları toplumda yaklaşık 1/700 oranında görülen ve en sık rastlanan baş-yüz anomalisidir. Dudak damak yarıklarının tedavisi çok disiplinli bir ekip çalışması gerektirir. Bu ekip içinde dil ve konuşma terapisti (DKT) önemli bir rol oynar.
DKT, dudak damak yarıklı bireylerin doğumundan yetişkinliğine kadar dil ve konuşma gelişimini destekler. DKT’nin görevleri şunlardır:
– Ebeveynleri bilgilendirme: DKT, hamilelik sürecinde veya doğumdan sonra ebeveynlere dudak damak yarıklarının nedenleri, sonuçları, tedavi süreci ve dil-konuşma gelişimi ile ilgili bilgi verir. Ebeveynlere çocuklarına normal gelişimi olan çocuklardan farklı davranmamaları gerektiği vurgulanır.
– Beslenme danışmanlığı: DKT, dudak damak yarıklı bebeklerin beslenmesinde karşılaşılan zorluklar hakkında ebeveynlere danışmanlık yapar. Bebeklerin uygun biberonlarla dikey olarak beslenmesi gerektiği anlatılır .
– Dil-konuşma değerlendirmesi: DKT, dudak damak yarıklı bireylerin dil-konuşma becerilerini yaşa uygun testlerle değerlendirir. Dil-konuşma sorunlarını tanımlar ve terapi planını belirler.
– Dil-konuşma terapisi: DKT, dudak damak yarıklı bireylerin alıcı-ifade edici dil becerilerini, sesletim (artikülasyon) becerilerini ve sosyal iletişim becerilerini geliştirmek için terapi uygular. Terapi sürecinde aileye de önerilerde bulunur .
– Yönlendirme: DKT, dudak damak yarıklı bireylerin diğer uzmanlara ihtiyacı olup olmadığını belirler ve gerektiğinde yönlendirme yapar. Örneğin işitme kaybı olan bireyleri işitme testine yönlendirir.
Dil ve konuşma terapisti (DKT), dudak damak yarıklı bireylerin yaşam kalitesini arttırmaya yardımcı olan bir sağlık profesyonelidir. Dudak damak yarıklarının tedavisinde DKT’nin rolü büyük önem taşımaktadır.
Uzmanlarımız
Ar. Gör. Zübeyir TUTUŞ
Dil ve Konuşma Terapisi
Yorumlar kapatılmış.